Tuomioistuinhallinto kuluvalla vaalikaudella?

Lakimiespäivässä viime lokakuussa ilmoitimme, että selvitytämme Suomen oikeudenhoidon ikuisuusprojektin, oikeusministeriöstä erillisen tuomioistuinhallinnon mahdollisen tehokkuuspotentiaalin. Riippumaton tutkimusyritys Aula Research Oy haastatteli toimeksiannostamme marras–tammikuussa yhteensä 13 oikeudenhoidon asiantuntijaa, joukossa muun muassa silloinen oikeusministeriön kansliapäällikkö Tiina Astola ja nykyinen korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko.

 Tarkoituksena oli selvittää mahdollisimman konkreettisesti, mitä hyötyjä ja riskejä tuomioistuinhallinnon perustamiseen asiantuntijoiden mielestä liittyy. Julkistimme Aula Researchin selvityksen maaliskuun lopussa  ja Yleisradion uutisoi aiheen iltauutisissaan. Samassa uutispätkässä oikeus- ja työministeri Jari Lindström ilmoitti asettavansa nopealla tahdilla tuomioistuinhallinnon perustamista valmistelevan työryhmän.

 Tuomioistuinhallinnon perustaminen on jo pitkään ollut hanke, jonka tärkeydestä on vallinnut yksimielisyys eri juristiryhmien kesken. Sitä eivät näe olennaiseksi vain tuomarit. Myös muut oikeuslaitoksen piirissä eri rooleissa toimivat juristit ymmärtävät, kuinka yhtenäisemmin johdettu tuomioistuinlaitos voisi tuottaa enemmän ja laadukkaampaa oikeusturvaa. Pelkästään säästämällä ja karsimalla ei käsittelyaikoja lyhennetä, sen on viime vuosien kehitys tilastokeskuksenkin oikeudenhoitotilastojen (joita tilastokeskus ei rahapulansa takia enää tuota) mukaan karusti osoittanut. 

 Mikäli ministerin tavoitteet työryhmän perustamisesta tämän kevään aikana ja tuomioistuinhallinnon perustamisesta kuluvan vaalikauden aikana toteutuvat, on viime aikoina menty sanoista tekoihin hämmästyttävän nopeasti. Varsinkin, kun otetaan huomioon, että tuomioistuinlaitoksen kehittämiskomitean vuonna 2003 tekemästä asiaa koskevasta esityksestä kului kymmenen vuotta, ennen kuin oikeusministeriö kirjasi hankkeen oikeudenhoidon uudistamisohjelmaansa.

 Toisaalta, tuntuisi erikoiselta, että mitään ei tällä vaalikaudella tapahtuisi projektille, joka vuoden 2015 aikana koki ennennäkemättömän painavaa myötätuulta.  Oikeusministeriön asettamien selvitysmiesten arviomuistion ehdotuksia kannattivat lähes kaikki lausunnonantajat, valtiovarainministeriön keskus- ja aluehallintorakennehanke ehdotti tuomioistuinhallintoa ja kaikkien eduskuntapuolueiden parlamentaarinen työryhmä listasi sen erityisesti kannattamiinsa jatkotyöstettäviin toimenpiteisiin.

 Viimeisin dokumentti aiheesta on julkistamamme Aula Researchin selvitys, joka perustuu oikeudenhoidon asiantuntijoiden arvioihin tuomioistuinhallinnon tehokkuuspotentiaalista. Voit lukea siitä lisää tästä lehdestä ja koko selvitys löytyy www.lakimiesliitto.fi-sivuilta. Se on mielenkiintoinen. Kannattaa lukea. Ehkä meillä jonain päivänä on Suomessa Euroopan neuvoston suosituksen mukainen tuomioistuinhallinto, jonka muista Pohjoismaista viimeisenä Norja perusti vuonna 2002.

 

Mikko Salo

Lakimiesliiton viestintä- ja yhteiskuntajohtaja, varatoiminnanjohtaja